Nanda

  Nanda van Alebeek

Nanda van Alebeek, Den Dungen 1948, is een veelzijdig, levendig en ondernemend kunstenares. Sinds haar kinderjaren speelt vormgeving en de onstuitbare behoefte zich hierin uit te drukken een belangrijke rol in het leven van Nanda. Na haar opleiding docent handvaardigheid A en B, studeerde zij aan de Academie Artibus te Utrecht o.a. specialisatie portret boetseren en leerde zij maskers maken bij Satori in Italië en andere professionele maskermakers. In de jaren die volgden verwierf Nanda een landelijke bekendheid met haar performances voor grote nationale en internationale bedrijven tijdens openingen, beurzen en presentaties van nieuwe producten. Zij had daarin het vermogen met haar modellen middels kunstzinnige toevoegingen, choreografie en geluid een mystieke spanning, die bij jong en oud een fascinerende verwondering opriepen. Een totaalervaring! Nanda heeft een boek over bodypaint geschreven, de centrale techniek die gebruikt wordt bij haar performances.

Vitaliteit

Nanda van Alebeek kan met recht een breed georiënteerd en geïnteresseerd mens genoemd worden. Naast haar vaste stek in Zaltbommel leeft en werkt zij sinds 2003 steeds meer in haar oude watermolen in het midden van Frankrijk. Terug naar de stille ruimte van het atelier na de hectische periode van performances. Een plek die haar energie en inspiratie heeft gegeven tot het ontwikkelen van nieuwe beelden. En bovenal een plek die haar rust en geluk geeft. De beelden ontstaan vanuit een nieuwe werkwijze en een vermogen om haar sterke verbeeldingsvermogen om te zetten naar vitale en positief geladen, vaak monumentale objecten. Echter zonder haar handschrift te ontkennen! Wie de vitaliteit van Nanda kent ziet dat de nieuwe lijn een krachtige en overtuigende voortzetting is van eerdere aanzetten. Altijd de fantasie en belevingswereld van kinderen en volwassenen prikkelend. Wens tot het oproepen van verwondering.

Beelden

Nanda’s hart gaat uit naar het maken van sculpturen, veelal in polyester maar ook in brons, steen, kunsthars of neolith. Het oude gebouw waar ze zo graag vertoeft ligt aan een meer, midden in de natuur. Ze leeft er met de vogels, vissen en andere dieren in hun natuurlijke omgeving. Gedurende de verbouwingsperiode zijn deze dieren Nanda gaan intrigeren. Wie heeft er nu een uil als huisdier?… Verwondering, ook bij haar! De vormentaal en verscheidenheid prikkelen haar fantasie. Het nodigt uit tot een nieuw spoor met de voor haar zo herkenbare uitbundigheid. Grote vormen ontstaan vanuit krachtig gestroomlijnde bewegingen. Golvend en dynamisch alsof de belijning buiten het beeld door zou willen gaan. Grotere volumes worden afgewisseld met een sierlijk lijnenspel in elegante details. De vaak felle kleuren ondersteunen het expressieve karakter van haar werk. Al menig waterpartij, muur, rotonde of schoolplein is met de aansprekende beeldtaal van Nanda verrijkt. Soms, zoals de opdrachten die zij deed voor scholen heeft haar werk een bijzonder interactief karakter. Niet alleen omdat de kleuren, vormen en onderwerpen kinderen zo aantrekken maar ook omdat de beelden uitnodigen aangeraakt te worden, erop te klimmen of er mee te doen waar het zo sterk toe uitnodigt…. spelen, kijken, voelen, ervaren om erop of erin te zitten. Je zou dit werk ook wel omgevingskunst kunnen noemen. Het gaat een relatie aan met de omgeving en roept op tot reactie of ervaring. Nanda werkt zowel in opdracht als in vrije productie.

Nanda’s Art

Nanda werkt met een grote diversiteit aan materialen. Haar eigen werk wordt gecreëerd met o.a. polyester, keramiek, hout, papier maché en cellenbeton. Meer arbeidsintensieve materialen zoals brons en polyester, vormen een bijzondere uitdaging en daar kan Nanda goed mee uit de voeten. Ook het gebruik van natuurlijke materialen in diverse combinaties leiden tot bijzondere en fantasievolle werkstukken. Zij werkt graag in opdracht.

Eervolle Vermelding

Beste Nanda van Alebeek,

Jaarlijks kent het Jakunst-team* Eervolle Vermeldingen toe aan kunstenaars waarvan het Jakunst-team van mening is dat zij uitzonderlijke kunst maken. Het doet ons veel plezier u te kunnen feliciteren met de toekenning van een Eervolle Vermelding!
Alle kunstenaars met een Eervolle Vermelding zijn eind dit jaar met alle egards op de website van Jakunst vermeld. Nu zijn de meeste kunstenaars met een Eervolle Vermelding, waaronder u, al vermeld: https://jakunst.nl/eervolle-vermeldingen. U maakt deel uit van een selecte groep van hooggewaardeerde Nederlandse kunstenaars. Wij zijn van mening dat u en de andere kunstenaars waaraan een Eervolle Vermelding is toegekend, extra aandacht verdienen bij kunstliefhebbers, kopers en -verzamelaars. En daar gaan wij voor zorgen.

Wilt u ons even bevestigen dat uw vermelding op de website correct is? Vanzelfsprekend kunt u een eventueel gewenste aanpassing ook aangeven. Dat kan door dit bericht met uw reactie terug te sturen.

Later dit jaar krijgt u nader bericht over uw Eervolle Vermelding. Voor nu rest ons u nogmaals te feliciteren met de onderstreepte waardering voor uw werk. U kunt terecht trots zijn op uw werk!

Met vriendelijke groet,
Simone de Vries
Peter van Dijk
David Polak
Jakunst
voor kunstenaars die meer met kunst willen doen dan alleen creëren

Bedrijvencentrum Brabant
Oeverkruid 13
4941 VV Raamsdonksveer
info@jakunst.nl
www.jakunst.nl

* Jakunst zet zich in voor beeldend kunstenaars die meer met kunst doen dan alleen creëren. De Jakunst-team-leden bundelen meer dan 70 jaar professionele ervaring met beeldende kunst.